Construction of the Combined North Rhine-Westphalian State Finance and Prison Services Training Campus (Landesfinanz- und Justizvollzugsschulen) in Wuppertal: efficient technology and sustainability go to school.

Project
The joint construction of the new state finance and prison services training campus will convert a former military base into a modern educational facility for civil servants in Wuppertal, North Rhine-Westphalia. The architecture is to combine high utility value and a casual campus atmosphere with the highest possible degree of technical efficiency and sustainability.

Task

The Landesfinanzschule (State Finance School) is the central educational centre for young civil servants training as revenue officers for North Rhine-Westphalia’s fiscal authority. At the Justizvollzugsschule (Prison Service School), civil service candidates receive training for service in North Rhine-Westphalia’s state correctional facilities.

The new facilities are to replace and combine several former locations declared unsuitable for renovation due to their limited capacity and outdated facilities. The new campus is to fulfil structural and technical requirements allowing for synergetic utilisation of resources and create a foundation for more sustainable, cost-efficient operation.
The project is to include construction of two four-storey educational buildings alongside furnished, modern living quarters with 260 single rooms for the state finance school and 180 single rooms for prison services trainees as well as single rooms specially equipped for the disabled. All apartments are to contain their own sanitary facilities and be suitable for comfortable, long term residence. The campus is also to include a modern gymnasium, a cafeteria equipped for 800 visitors as well as central care and utility facilities.

Project description

All of the technological systems and building planning have been designed with a very long amortisation period of 25 years in mind. This will allow for the installation of more complex systems that will actually reduce expenses over the long term despite higher initial costs.

One such example is the electronic access system, in which coded cards serve not only as room keys but also grant access to and control of the rooms’ power supply while also serving as a cash free payment system in the cafeteria. Whenever a person leaves his or her room, the electricity is automatically switched off and the heating turned down. This results in greater potential savings in the long term despite higher initial investment costs.
intecplan also conducted a review of the use of solar heating systems. The results demonstrated that these would not be cost-effective in this project due to specific utilisation conditions, high initial investment expense and the long amortisation period of over 30 years. It was decided that connection to the local district heating grid would be a more economical yet equally environmentally-friendly solution.

In addition to the overall technical planning for the building project, intecplan has also developed a sustainable operational concept. This concept’s key points include the optimisation of consumables procurement, claims management, maintenance duties as well as a more economical yet environmentally balanced supply and waste disposal management system.

Project Facts:

intecplan Services: complete planning and supervision of building services construction

Principal: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW (BLB NRW)

Architect: Prof. Bernhard Winking Architekten BDA, Hamburg

Initial Planning: Oktober 2009

Conclusion of Planning: 2012

Building Services Construction Costs: 7.5 M euros

Plumbing: drinking water heated via heating water-fed, warm water tanks equipped with external heat exchangers (storage charge system).

Heating: connection to the local district heating supply operated by utility provider Wuppertaler Stadtwerke. State-of-the-art thermal insulation; external solar shading and protection.

Ventilation: ventilation and air conditioning systems in the cafeteria building and in the kitchen area connected to a cooling device in accordance with VDI (Association of German Engineers) Guideline 2052. Ventilation for single-apartment bathrooms in accordance with DIN 18017 using single ventilators as well as roof ventilators for internal WC areas.

Electric: medium-voltage transformer station feeding the low-voltage supply of the building’s main distributor. Energy saving, daylight- and occupancy-controlled lighting of the classrooms, gymnasium and commons areas.

Building Automation: separate control equipment and switchgear assemblies with acoustic alarms and local malfunction detection. Individualized metering and cost reporting for drinking water and district heating for all residential buildings as well as the kitchen, cafeteria, gymnasium and caretaker apartments.

Safety & Security: card reader system for the individual building sections and rooms ensuring efficient and secure access management.