Modern bank and administrative centre in Kirchberg, Luxembourg.

Project
A modern and prestigious bank building is to be built in the Kirchberg district of Luxembourg. The six upper floors of the block-shaped building are to be constructed around a covered atrium with offset conservatories and terraces.

Task

The Sal. Oppenheim bank is constructing a prestigious administrative building with extraordinary architectural highlights at the centre of Luxembourg’s financial district. The building is also expected to meet the highest efficiency, ecological and ergonomic standards.

Planning is to take into consideration not only all of the German and European technical regulations such as the EnEV (German Energy Saving Ordinance) or TEWI (Total Equivalent Warming Impact) but also the official requirements as stipulated by Luxembourg’s Commodo/Incommodo legislation. As a consequence of its structural design and use, extremely high interior thermal loads are to be expected in the building. The building is to be planned as a highly functional property with a high workspace density and equipped with the full range of technical equipment.

Project description
High interior temperatures and heat loads were a key factor to be taken into consideration while planning the building’s technical concept. Window-based ventilation was considered to be a poor option difficult to execute properly due to a variety of factors including location, the utilisation concept and indoor climate control requirements. As a result, we decided upon ventilation solutions providing hygienic, manifold air exchange rates and equipped with frequency converters, an integrated cooling unit and heat recovery systems.

High performance cooling ceilings are to be installed to aid in reduction of the high interior heat loads. An air-cooled cooling unit equipped with open cooling facilities as well as an absorption chiller linked to the district heating grid are available for climate control needs. The COP values (coefficient of performance between the electrical energy input and cooling energy output) of the devices selected meet the highest energy-efficiency standard.

The building is to be heated using environmentally-friendly district heating and all of the sanitary facilities equipped with water-saving fittings. Workspace lighting with a maximum output of 500 lux as well as daylight and occupancy control sensors are planned in order to ensure economical, efficient operation of the lighting installations. The entire building automation system will be controlled via a LON bus system.

Project Facts:

intecplan services: fundamental evaluations

Principal: Bankhaus Sal. Oppenheim jr. & Cie. S.C.A.

Architect: Jo. Franzke Architekten

General planning + project management: SGE Stüdemann-Grundbesitz-Entwicklung GmbH

Initial Planning: November 2008

Conclusion of Planning: March 2009

GFA: 24,300 m²

Building Services Construction Costs: 7.5 M euros

Plumbing: 10,000 litre rainwater retention cistern for upkeep and watering of the grounds. Solar thermal system for hot water heating.

Heating: connection to the local, district heating supply operated by the city of Luxembourg’s utility provider. This connection is also to be used for cooling purposes by means of an absorption cooler. Floor heating in the atrium.

Ventilation: ventilation system with frequency converter, integrated cooling plant and heat recovery technology. High performance cooling ceilings, air-cooled chillers with free cooling system and absorption cooling unit. Special ventilation, air-conditioning and cooling technology for the vault room.

Electric: a dedicated grid station with medium-voltage switchgear. Redundant 200 kVA UPS installations to supply power to critical PC workstations and the building’s own in-house computing centre. Energy saving, daylight- and occupancy-controlled lighting throughout.

Building Automation: LON-bus installation system.